COMputational Astrophysics and Cosmology Workshop (COMAC2018) MHD Simulations in Astrophysics and Space Plasma

Asia/Bangkok
San Pa Liang (Lotus Pang Suan Kaew Hotel)

San Pa Liang

Lotus Pang Suan Kaew Hotel

Chiang Mai, Thailand
Suwicha Wannawichean (CMU) , Utane Sawangwit (NARIT)
Description

 

Introduction

Modeling of astrophysics plasmas in various environment is a relatively new and rapidly growing field of research. The approach is to treat dynamical and magnetic phenomena in astrophysics plasmas consists of using the approximation of magnetohydrodynamics (MHD) at all levels from the prospective of multibody interaction to fluid dynamics. The main objective of the workshop is to bring together different groups working in this field of research. We plan to bring together scientists from different research fields, including Solar, planetary and galactic communities, to discuss the common approaches to the problem and to establish new collaborations.

 

Goals 

The primary goal of the workshop is to exchange ideas, to establish cooperation links and to develop a joint strategic working plan for further tackling of problems of dynamics and energetics of astrophysical plasmas. The workshop specially aims at stimulating scientific discussions and collaborations between the different groups. The number of participants is limited to 30–40. The meeting will consist of oral presentations by invited lecturers and actual presentation of computational simulations. The majority of the time will be devoted to the actual workshop, stimulating the participants to work together in small groups on specific topics. Each group is expected to complete one of small project relating to their research interests. There will be no registration fee.

 

Target Audiences

Advance undergraduates, graduates students, post-docs and young researchers who are either already working or interested in the related fields of astrophysics , space plasma and computational techniques for MHD simulations. Due to the practical nature of the workshop and limited funding, the number of participants will be limited to 30-35 persons. The successful applicants will be notified of the organizer decisions approximately one week after the registration deadline.

 

Organizing Committee

Prof. Boonrucksar Soonthornthum, NARIT

Dr. Utane Sawangwit, NARIT

Assist. Prof. Siramas Komonjinda, CMU

Assist. Prof. Suwicha Wannawichean, CMU

Mr. Ittipat Promnorakid, NARIT

Miss Sulisa Chariyalertsak, NARIT

& NARIT International Training Center in Astronomy (ITCA) team

 

Participants
  • AATMA RAM TIWARI
  • Atchara Kueathan
  • Bannawit Pimpanuwat
  • Bheem Singh Jatav
  • Chatchai Sirithipvanich
  • Giga Ahmad Rizki Jatmiko
  • imanul jihad
  • Jerome Felicidario
  • Jude Wijesekera
  • Kamolporn Haewsantati
  • Kittipat Malakit
  • Manus Boonmalai
  • Melyana Dwitasari
  • Nongluk Tongnopparat
  • Nopparit Somboonkittichai
  • OOKRIT SUJARITONG
  • Pakkapawn Prapan
  • Paparin Jamlongkul
  • Peera Pongkitiwanichakul
  • Poompong Yutthanasirikul
  • Rattanapong Yoyponsan
  • Rendy Darma
  • sijo sebastian
  • Sri Ekawati
  • Surasak Loekkesee
  • Tatphicha Promfu
  • Teeraparb Chantavat
  • Tirawut Worrakitpoonpon
  • Wildan Hidayat
  • Yuda Arif Hidayat
    • 08:30 09:00
      Registration 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 09:00 09:30
      Welcome and Opening address 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 09:30 10:30
      Lecture: Kinetic Theory of Collisionless plasma 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Dr. Jonathan Nichols (University of Leicester)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 11:00 12:00
      Lecture: Kinetic Theory of Collisionless plasma 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand

      The motion of particles in E-M fields, pitch angle evolution and an intro to the fluid description of a plasma

      Topics of Particle motion in steady electromagnetic fields include:
      Motion in uniform and non-uniform steady B fields - gyration, mirror motion, first adiabatic invariant.
      E_|| is usually zero
      ExB drift
      Frozen in flow
      Gradient and curvature drifts
      Briefly, effect of collisions - Pedersen and Hall currents, loss cone

      Speaker: Jonathan Nichols (University of Leicester)
    • 12:00 13:00
      Lunch Break 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 13:00 14:30
      Hands-on practical session 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Jonathan Nichols (University of Leicester)
    • 14:30 15:00
      Coffee break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 15:00 16:30
      Hands-on practical session 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Jonathan Nichols (University of Leicester)
    • 09:00 10:30
      Lecture: Magnetic field and plasma models for giant planets 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Nick Achilleos (University College London)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 11:00 12:00
      Lecture: particle-in-cell (PIC) models and/or particle tracing models for different fields 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Dr. Patrick Guio (University College London)
    • 12:00 13:00
      Lunch Break 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 13:00 14:30
      Hands-on practical session 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Nick Achilleos (University College London)
    • 14:30 15:00
      Coffee Break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 15:00 16:30
      Hands-on practical session 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Dr. Patrick Guio (University College London)
    • 09:00 10:30
      Lecture: Magnetosphere- Ionosphere Coupling 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Dr. Licia Ray (Lancaster University)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 11:00 12:00
      Lecture: Magnetosphere- Ionosphere Coupling 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Licia Ray (Lancaster University)
    • 12:00 13:00
      Lunch Break 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 13:00 14:30
      Hands-on practical session 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Licia Ray (Lancaster University)
    • 14:30 15:00
      Coffee Break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 15:00 16:30
      Hands-on practical session 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Licia Ray (Lancaster University)
    • 18:00 20:30
      Workshop Banquet: Transportations will leave at 18:00 in front of the hotel. 2h 30m Khum Khantoke

      Khum Khantoke

      https://www.google.com/maps/place/คุ้มขันโตก/@18.7993864,99.0263968,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xdac40ac96b75b8fb!8m2!3d18.7993864!4d99.0263968
    • 09:00 10:30
      Lecture: Simulation with HPC: MPI and GPU CUDA 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Jongsoo Kim (KASI)
    • 10:30 10:45
      Coffee Break 15m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 10:45 11:45
      Lecture: Simulation with HPC: MPI and GPU CUDA 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Jongsoo Kim (KASI)
    • 11:45 12:30
      Lunch Break: 45 minutes to make more time to get to Elephant show in time 45m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 12:30 16:30
      Excursion: Transportation leaving at 12:30 in front of the hotel please be on time 4h TBC

      TBC

    • 09:00 10:30
      Lecture: Simulation with HPC: MPI and GPU CUDA 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Dr. Jongsoo Kim (KASI)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 11:00 12:00
      Lecture: Simulation with HPC: MPI and GPU CUDA 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Jongsoo Kim (KASI)
    • 12:00 13:00
      Lunch Break 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 13:00 14:30
      Hands-on Practical session 1h 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Jongsoo Kim (KASI)
    • 14:30 15:00
      Coffee Break 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
    • 15:00 16:00
      Hands-on practical session 1h San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
      Speaker: Jongsoo Kim (KASI)
    • 16:00 16:30
      Closing Address & certificate presentations 30m San Pa Liang

      San Pa Liang

      Lotus Pang Suan Kaew Hotel

      Chiang Mai, Thailand
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×