NARIT-EACOA Summer Workshop on Astrostatistics & Astroinformatics

Asia/Bangkok
Description

NARIT-EACOA Summer Workshop on Astrostatistics and Astroinformatics will be held in Chiang Mai, Thailand, 13 to 17 August 2019. This workshop is open to students and astronomers in East and Southeast Asia and other countries who have interests in practical use of statistics and of statistical tools applicable to tackle modern astrophysical problems.

The event is organized by the National Astronomical Research Institute of Thailand (NARIT) and National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). It is co-sponsored by NARIT, the East Asian, Core Observatories Association, and by the International Training Centre in Astronomy (ITCA) under the auspices of UNESCO.

Who can apply

The workshop is open to graduate students, postdocs and staff/faculty members with background in astronomy or related field. Final year undergraduate students may be considered as well.

 

    • 09:00 09:30
      Introduction and welcome 30m
      Speaker: Eric Feigelson/LOC+SOC
    • 09:30 10:30
      Introduction to Astrostatistics & R (lecture) 1h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Getting started with R and CRAN part.1 (tutorial) 1h 30m
      Speaker: Eric Feigelson
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Nonparametrics & local regression (lecture+tutorial) 1h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 15:00 15:30
      Coffee break 30m
    • 15:30 17:30
      Nonparametrics & local regression (lecture+tutorial) 2h

      Smooth R
      Regression
      SDSS_QSO.dat, NGC****_profile.dat

      Speaker: Eric Feigelson
    • 17:30 19:30
      Welcome Reception 2h
    • 09:00 11:00
      Regression: Fundamental of statistical inference (lecture+tutorial) 2h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 12:30
      Spatial point processes (lecture+tutorial) 1h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Multivariate clustering & classification (lecture+tutorial) 1h 30m
      Speaker: Eric Feigelson
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 17:30
      Bayesian inference & computation (lecture) 1h 30m
      Speaker: Eric Feigelson
    • 09:00 10:00
      Nondetections: Censoring & truncation (lecture+tutorial) 1h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 10:00 10:30
      Coffee break 30m
    • 10:30 12:00
      Time series analysis part.1 (lecture+tutorial) 1h 30m
      Speaker: Eric Feigelson
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 14:30
      Research talk: Autoregressive planet search 1h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 14:30 15:30
      High performance computing in R (tutorial) 1h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 17:00
      Towards good statistical practices in astronomy (lecture) 1h
      Speaker: Eric Feigelson
    • 09:00 10:00
      Astinfo 1.1 - Introduction to Data Science (lecture) 1h
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 10:00 10:30
      Coffee break 30m
    • 10:30 12:00
      Astinfo 1.2 - Programming with Python (Jup.notebook) 1h 30m
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 14:00
      Astinfo 1.3a - Best programming practices (lecture) 30m
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 14:00 15:00
      Astinfo 1.3b - Classification (lecture) 1h
    • 15:00 15:30
      Coffee break 30m
    • 15:30 16:30
      Astinfo 1.4a - Supervised classification (Jup.notebook) 1h
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 16:30 17:30
      Astinfo 1.4b - Supervised classification exercise (Jup.notebook) 1h
    • 09:00 10:00
      Astinfo 2.1 - Unsupervised classification (Jup.notebook) 1h
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 10:00 10:30
      Coffee break 30m
    • 10:30 12:00
      Astinfo 2.2 - Unsupervised classification exercise (Jup.notebook) 1h 30m
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 15:00
      Astinfo 2.3 - Deep learning (lecture) 1h 30m
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 15:00 15:30
      Coffee break 30m
    • 15:30 17:00
      Astinfo 2.4 - Deep learning (Jup.notebook) 1h 30m
      Speaker: Ashish Mahabal
    • 17:30 19:30
      Farewell Dinner 2h
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×